Novoteks u stečaju

Bez autora
Feb 18 2011

Okružni privredni sud u Trebinju juče je donio odluku o pokretanju stečaja u tekstilnom preduzeću "Novoteks". Stvoreni su svi uslovi za pokretanje stečaja, a to je bilo neizbježno. Preduzeće je već duži period nelikvidno, a nastavak proizvodnje nije moguć, jer su dugovanja tri puta veća od procijenjene vrijednosti "Novoteksa". Ukupna dugovanja preduzeća veća su od 29 miliona, dok je procijenjena vrijednost imovine firme devet miliona maraka. "Novoteks" u posljednjih pet godina stvara gubitke i uvećava svoje dugove, umjesto da ih umanjuje. U idućem periodu će biti popisana sva imovina preduzeća, te pripremljen socijalni program, a biće završena i procjena cjelokupne imovine i potraživanja "Novoteksa".

Novoteks u stečajuOkružni privredni sud u Trebinju juče je donio odluku o pokretanju stečaja u tekstilnom preduzeću "Novoteks".

Stečajni upravnik u trebinjskoj firmi Lazar Đurđević rekao je "Glasu Srpske" da su stvoreni svi uslovi za pokretanje stečaja, kao i da je to bilo neizbježno.

- Preduzeće je već duži period nelikvidno, a nastavak proizvodnje nije moguć, jer su dugovanja tri puta veća od procijenjene vrijednosti "Novoteksa" - rekao je Đurđević.

Prema njegovim riječima, ukupna dugovanja preduzeća veća su od 29 miliona, dok je procijenjena vrijednost imovine firme devet miliona maraka.

- "Novoteks" u  posljednjih pet godina stvara gubitke i uvećava svoje dugove, umjesto da ih umanjuje - rekao je Đurđević i dodao da će u idućem periodu biti popisana sva imovina preduzeća, te pripremljen socijalni program, a biće završena i procjena cjelokupne imovine i potraživanja "Novoteksa".

Bivši direktor ovoga preduzeća Nikola Rakić rekao je da je odluka o pokretanju stečaja trebalo da bude donesena za nekoliko dana, ali da je cijeli postupak ubrzan, i stečaj u preduzeću je pokrenut juče.

- Stečaj u "Novoteksu" trebalo je pokrenuti još prije nekoliko godina, jer su se u od tada obaveze preduzeća dodatno nagomilale - rekao je Rakić i dodao da je do ovakvog stanja u firmi dovela slaba uposlenost kapaciteta.

Rakić je dodao da je od 2005. do 2010. godine preduzeće pozitivno poslovalo samo u 2009. godini.

Predsjednik Sindikalne organizacije "Novoteksa" Bosiljka Uljarević rekla je da je obnova proizvodnje u ovom tekstilnom preduzeću moguća uz neophodnu reorganizaciju firme.

- Dug "Novoteksa" prema državi trebalo bi da se pretvori u akcije, čime bi Vlada RS postala većinski vlasnik preduzeća - rekla je Uljarevićeva, javila je Srna.

Poreska uprava Republike Srpske krajem prošle godine preložila je Okružnom privrednom sudu u Trebinju pokretanje stečaja u devet preduzeća, među kojima i u "Novoteksu".

U ovom preduzeću zaposleno je oko 800 radnika.

Obaveze

Nikola Rakić kaže da su najveća dugovanja preduzeća prema Poreskoj upravi RS i Fondu PIO i to oko 20 miliona maraka.

- Nekoliko godina nisu uplaćivani ni nikakvi doprinosi za radnike - rekao je Rakić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik